Søvn guide – sådan får du en bedre søvn


Det er vigtigt at vi får en god søvn hver eneste nat. I løbet af natten genopbygges både den fysiske og psykiske form, og det er vitalt for vores livskvalitet at man sover ordenligt. Hvis du har søvnmangel så medfører det træthed og uoplagthed. Hvis du ikke har sovet godt og længe nok, så vil du højst sandsynligt være i dårligere humør og have en nedsat arbejdsevne. Dertil er der større risiko for at du laver fejl og tager de forkerte beslutninger.

Det er dog ikke kun på kort sigt at mangel på god søvn kan have en negativ effekt. Ved ikke at få sovet igennem, så øger du risikoen for at få aldersbetingede sygdomme som type 2 diabeties, fedme, højt blodtryk og sidst men ikke mindst så har Kræftens Bekæmpelse fundet ud af at der er en sammenhæng mellem nogle typer af kræft og det at have f.eks. natarbejde, og dermed ikke sove på den rigtige måde.

I dagligdagen vil det at vi ikke har fået sovet rigtigt nedsætte vores evne til at vurdere om vi har spist nok, og samtidig øge vores lyst til søde sager. Derfor ender vi let med både at spise mere end vores krop har brug for, og alle ved at slik og søde sager ikke er for godt i større mængder. Det at vi ikke får sovet rigtigt om natten, har derfor en stor skyld i at så mange har lidt for mange kilo på sidebenene.

Vi anbefaler at købe topmadras online

Du får mere for pengene online Du får generelt mere for pengene, når du køber seng online.

Ad

Som prikken over i’et så kan det give både depressioner og psykiske problemer hvis vi ikke får vores REM søvn. En normal nats søvn består af tre faser, som er overfladisk søvn, dyb søvn og drømmesøvnen, også kaldt REM søvn (Rapid Eye Movements). Den dybe søvn har stor betydning i forhold til vores krops fysiske genopbygning og REM søvnen har betydning for vores psykiske genopbygning. Det er altså vigtigt at sover længe og roligt nok til at få alle tre dele af vores søvn.

Gode råd til at få en bedre søvn hele natten

Der er ganske mange ting du kan gøre for at forbedre din søvn. Vi har samlet nogle af de bedste råd til en god nattesøvn nedenfor.

 • Sørg for at få masser af frisk luft og naturligt lys hver eneste dag. Det naturlige dagslys er med til at regulerer vores biologiske ur, og det har derfor også stor effekt på hvor godt et søvnmønster vi har.
 • Sørg for at have en god seng og en god topmadras. Den rigtige topmadras fordeler din kropsvægt bedre, og du vil dermed sove mindre uroligt. Det har en stor effekt for dig og eventuelt din partner, som også får en bedre søvn, hvis du ligger mindre uroligt.
 • Motion – det er vigtigt at motionere i løbet af dagen. Modsat skal det dog heller ikke være alt for sent. Lad kroppen få ro 1-2 timer inden du skal sove. Sex er undtaget, og en ting du gerne må dyrke lige inden sengetid, da det faktisk gør dig lidt søvnig lige bagefter.
 • Gå i seng i ordentlig tid. Den bedste søvn får man som standard hvis man går i seng før kl 22. Med alt det naturlige lys vi har i det moderne liv, så er det let at snyde kroppen til at tro at den skal være oppe i længere tid end hvad der er naturligt.
 • Gå ikke sulten i seng. Selv når du sover, har din krop brug for brændstof. Dette bruger den til at genopbygge kroppen. Det bedste måltid vil være et lille måltid der inkluderer protein. Du skal modsat undgå mad med et højt indhold af sukker.
 • Undgå produkter der har et højt indhold af koffein. Her kan f.eks. nævnes kaffe, cola og chokolade.
 • Nogle tror fejlagtigt at alkohol kan bruges som søvnmiddel. Det er ikke en god ide, da det forhiindre dig i et komme ind i den dybere del af søvnen. Du får dermed ikke den søvn du behøver.
 • Du skal drikke meget i løbet af dagen, men undgå modsat at drikke så meget de sidste to timer inden du skal sove. På denne måde minimere du chance for at du vågner midt om natten for at skulle tisse.
 • Brug kun soveværelset til at sove i. Der er en grund til at vi kalder det et soveværelse, og du bør kun bruge det til dette, og måske lidt lagengymnastik. Hvis du bruger rummet til andre ting, så ser din hjerne det måske ikke som et afslappede sted, som det bør være. Derudover er det generelt ikke en god ide at have elektriske produkter i soveværelset.
 • Det er en god ide at holde soveværelset dejlig køleligt. Rigtig mange mennesker har et soveværelse der er alt for varmt til at sove i.
 • Hold en ens døgnrytme. Kroppen kan meget nemmere finde ud af det, hvis du står op og går i seng på samme tid hver dag.
 • Gør din soveværelse så mørkt som overhovedet muligt. Desto mørkere desto bedre for søvnen.
 • Har du af den ene eller den anden grund brug for en lille lur midt på dagen, så lad det ikke være en længere lur end 30 min, og gør det helst inden kl 16, så det ikke påvirker din evne til at falde i søvn om aftenen.

Et par yderligere tips til dem som har svært ved at falde i søvn

Har du svært ved at falde i søvn, selvom du følger ovenstående tips, så kan du også prøve følgende.

 • Tag et dejlig varmt bad lige inden du går i seng. Det kan få dig til at føle dig afslappet og godt tilpas, og dermed bliver det for nogle nemmere at falde i søvn.
 • Hvis du har mange ideer, lige inden du går i seng, så kan det være en god ide at finde et stykket papir frem, og få dem skrevet ned. Det betyder at du ikke behøver at bekymre dig om at glemme dem til næste dag, hvor du så kan gøre noget ved det.
 • Fryser du om fødderne, så kan det være en fin ide at have sokker på når du går i seng.

 

Jeg håber at du med denne guide til bedre søvn, lettere kan falde i søvn, og får en mere stabil og rolig søvn.

Har du selv nogle gode tips til at sove bedre, så er du meget velkommen til at lægge en kommentar nedenfor.

Recent Content